Economic feasibility study for the supply of chicken eggs in small-scale production systems in the Gran Río Cuarto, Córdoba, Argentina

Authors

  • Mauricio José Vigliocco Departamento de Economía Agraria, Facultad de Agronomía y Veterinaria. Universidad Nacional de Río Cuarto https://orcid.org/0009-0000-2843-3754
  • Javier Alejandro Salminis Departamento de Economía Agraria, Facultad de Agronomía y Veterinaria. Universidad Nacional de Río Cuarto https://orcid.org/0009-0001-7010-9082
  • Marcela Liliana Peralta Departamento de Economía Agraria, Facultad de Agronomía y Veterinaria. Universidad Nacional de Río Cuarto.
  • Matías Nicolás Ricci Departamento de Economía Agraria, Facultad de Agronomía y Veterinaria. Universidad Nacional de Río Cuarto.

DOI:

https://doi.org/10.63207/ai.v8i16.178

Keywords:

laying hens, local food, economy, family farming

Abstract

Chicken eggs (Gallus gallus domesticus) are a relevant food product as a source of protein of high biological value, which reached a consumption of 336 units per capita in Argentina in the year 2023. The objective of this work was to determine the productive, economic and commercial feasibility of small-scale systems for its supply through short marketing circuits in Gran Río Cuarto, Córdoba, Argentina. With the information obtained through interviews with owners of farms of up to 500 birds, of three production models, which are caged, floor and pasture poultry, the productive processes and commercial circuits were described. The data collected were then modeled and processed using the Tierra v2.0 software, the results were analyzed, and potentialities and limitations were identified. The three systems demonstrated their viability at the scale analyzed. However, due to the particularities of each one, divergences related to product differentiation strategies, cost magnitudes according to resource requirements, and alternatives for the use of the available infrastructure, among others, were evidenced.

Finally, the design of a local system for the supply of proximity food with small-scale models would allow the involvement of family groups, educational institutions and social organizations in such ventures, in addition to promoting the use of technologies available in the region and the appropriation of economic surpluses.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Abramovay, R. (1998). Paradigmas do capitalismo agrário em questão. Campinas: Hucitec / Ed. Unicamp.

Anuario Avícola. (2023). Año XXVIII – Nº 86. Secretaría de Bioeconomía, Ministerio de Economía, Argentina. Recuperado de https://www.magyp.gob.ar/sitio/areas/aves/informes/boletines/_archivos/230000_Anuario%20Avicola%202023.pdf

Baagyere, J., Abdul-Rahaman, A., Abawiera Wongnaa, C., Amfo, B., Issahaku, G., Tahidu Damba, O. & Abdulai, A.-M. (2023). Organization and performance of chicken egg marketing in Northern Ghana. Journal of Agriculture and Food Research, 12, 100633. https://doi.org/10.1016/j.jafr.2023.100633

Barsky, A. (2007). La agricultura de cercanías a la ciudad y los ciclos del territorio periurbano. Reflexiones sobre el caso de la Región Metropolitana de Buenos Aires. En A. Svetlitza de Nemirovsky (Coord.), Globalización y agricultura periurbana en la Argentina. Escenarios, recorridos y problemas (Serie Monografías 1, pp. 180). Maestría en Estudios Sociales Agrarios, FLACSO. https://www.flacso.org.ar/wp-content/uploads/2013/11/Globalizacion-y-agricultura-periurbana-en-la-Argentina.pdf

CAA (Código Alimentario Argentino). (s.f.). Capítulo VI: Alimentos cárneos y afines. Recuperado de https://www.argentina.gob.ar/anmat/codigoalimentario

CAPIA (Cámara Argentina de Productores e Industrializadores Avícolas). (2023). Informe Indicadores Productivos 2023. Recuperado de https://www.capia.com.ar/

Craviotti, C. (2020). Circuitos cortos de comercialización: (Argentina, 2000–2019). En Diccionario del Agro Iberoamericano (pp. 301–306). Teseo. https://www.coninagro.org.ar/wp-content/uploads/2020/09/Diccionario-del-Agro-Iberoamericano.pdf

Craviotti, C. (2022). El fomento de los sistemas alimentarios locales: Implicaciones y controversias de las políticas de abastecimiento local de alimentos. Temas y Debates, 26(44), 137–157. Universidad Nacional de Rosario. https://rephip.unr.edu.ar/items/eb963f70-401a-4203-8c6d-074a067a3f26

Craviotti, C. & Soleno Wilches, R. (2015). Circuitos cortos de comercialización agroalimentaria: Un acercamiento desde la agricultura familiar diversificada en Argentina. Mundo Agrario, 16(33). Recuperado de http://www.memoria.fahce.unlp.edu.ar/art_revistas/pr.7108/pr.7108.pdf

Cruz-Bermúdez, A., Wingching-Jones, R. & Zamora-Sanabria, R. (2021). Factibilidad de la producción de huevos de gallinas ponedoras con acceso a pastoreo. Agronomía Mesoamericana, 32(2), 573–586. http://dx.doi.org/10.15517/am.v32i2.39673

Ghida Daza, C. (Coord.). (2009). Indicadores económicos para la gestión de empresas agropecuarias: Bases metodológicas. Estudios socioeconómicos de la sustentabilidad de los sistemas de producción y recursos naturales, N° 11. https://fcvinta.wordpress.com/wp-content/uploads/2015/08/indicadores-econc3b3micos-bases-metodolc3b3gicas-nc2ba11.pdf

Monteiro, C. & Cannon, G. (Coords.). (2012). Una nueva clasificación de los alimentos: Implicaciones para evaluación de dietas, promoción de salud y bienestar, y prevención y control de obesidad y otras enfermedades crónicas no transmisibles. Núcleo de Estudios Epidemiológicos en Nutrición y Salud, Escuela de Salud Pública, Universidad de São Paulo. https://www.wphna.org/htdocs/downloadsmar2013/journal/The%20food%20System%20Espanol.pdf

North, M. O. & Bell, D. D. (1998). Manual de producción avícola. México: Editorial El Manual Moderno. ISBN 968-426-611-1

Orungo Onono, J., Alarcon, P., Karani, M., Muinde, P., Miser Akoko, J., Maud, C., Fevre, E. M., Häsler, B. & Rushton, J. (2018). Identification of production challenges and benefits using value chain mapping of egg food systems in Nairobi, Kenya. Agricultural Systems, 159, 1–8. https://doi.org/10.1016/j.agsy.2017.10.001

Rodríguez Schuller, F. (2015). Modelo asociativo de producción y comercialización de huevos free range: Proyecto de innovación en la Región Metropolitana (Serie Experiencias de Innovación para el Emprendimiento Agrario 129). Fundación para la Innovación Agraria. https://www.produccion-animal.com.ar/produccion_aves/produccion_avicola/192-huevos_a_pastoreo.pdf

Sonatti, F. (2017). Periódico MOTIVAR, (172), 18–25. Buenos Aires. https://issuu.com/motivar/docs/172

Suárez, R., Conde, J., Lomello, V., Giovaninni, F. & Andreani, E. (2022). Tierra v 2.0: Software de aplicación de técnicas de simulación para investigar el impacto económico de organizaciones de sistemas productivos. Ab Intus, 10, 50–56. http://www.ayv.unrc.edu.ar/ojs/index.php/Ab_Intus/article/view/45

Vasquetto, B. & Dutra Keiran, J. (2020). La ganadería paralela: Bases para una ruralidad avanzada (1ª ed.). Ed. Hemisferio Sur S.A. ISBN 978-950-504-640-9

Vigliocco, M. J. (2019). Sustentabilidad y alimentos en el espacio periurbano de Río Cuarto (Córdoba): Una evaluación desde las dimensiones económico-productiva, social y ambiental (Tesis de Maestría). Universidad Nacional de Río Cuarto, Facultad de Ciencias Económicas.

Vigliocco, M. J., Issaly, L. C., Becerra, V. H. & Ricotto, A. J. (2018). Producción de alimentos y “espacios multiusos” en el periurbano de Río Cuarto, Córdoba. En P. Tittonell & B. Giobellina (Eds.), Periurbanos hacia el consenso. Ciudad, ambiente y producción de alimentos: propuestas para reordenar el territorio (Libro 1, pp. 156). Córdoba: Ediciones INTA.

Published

2025-10-24 — Updated on 2025-10-27

Versions

How to Cite

Vigliocco, M. J. ., Salminis, J. A. ., Peralta, M. L., & Ricci, M. N. (2025). Economic feasibility study for the supply of chicken eggs in small-scale production systems in the Gran Río Cuarto, Córdoba, Argentina. Ab Intus, 8(16). https://doi.org/10.63207/ai.v8i16.178 (Original work published October 24, 2025)